Enzymy odgrywają ważną rolę w naszym życiu. Trzy główne składniki pokarmowe – węglowodany, białka i tłuszcze mogą być przyswojone tylko po tym jak zostaną rozłożone na prostsze składniki przy pomocy enzymów trawiennych, które są wydzielane w przewodzie pokarmowym przez ścianę przewodu pokarmowego i narządy trawienne takie jak ślinianki, żołądek, wątroba i trzustka. Główne enzymy trawienne to amylaza, proteaza, lipaza, celulaza i laktaza. Rozkładają one odpowiednio skrobię, białka, tłuszcze, błonnik i cukier mleczny (laktozę). Bez enzymów trawiennych organizm byłby źle odżywiony, ponieważ nie mógłby przyswoić wielu składników pokarmowych. Na przykład celulaza pomaga uwolnić składniki odżywcze zamknięte w błonniku warzyw i owoców. Enzymy są produkowane przez nasze ciało oraz można je pozyskać z surowego jedzenia. Im bardziej przetworzona dieta, tym mniej w niej enzymów.
Zapotrzebowanie na enzymy trawienne wzrasta w następujących sytuacjach:
• stres wynikający z nagłych zmian w sposobie spożywania pokarmów
• ekspozycja na zanieczyszczenia środowiskowe
• zmiany pogody
• częste podróże.
Także z wiekiem produkcja enzymów w ciele maleje.