Składniki: wysuszone, rozdrobnione kłącze tataraku (Acorus calamus L.) – 100 %
Kłącze, korzenie i liście mają właściwości owadobójcze,
przeciwbakteryjne i przeciwprątkowe.
Tatarak hamuje rozwój m.in. Candida albicans i Aspergillus w wyniku blokowania syntezy ergosterolu.
Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych,
zwiększa apetyt i zapobiega niestrawności.
Sposób stosowania: 1/2 łyżeczki produktu (1,5 g) zalać 1 filiżanką wody (150 ml).
Zagotować i utrzymywać we wrzeniu bez przykrycia przez ok. 15 minut,
a następnie przecedzić. Otrzymany odwar uzupełnić wrzącą wodą do
początkowej objętości (150 ml), a następnie gotować przez 2 h na bardzo
wolnym ogniu bez przykrycia, uzupełniając wrzącą wodą do początkowej objętości.
Otrzymany odwar pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Porcja dobowa to 40 ml uzyskanego odwaru.
Pozostałą objętość należy niezwłocznie po wystudzeniu umieścić w szklanym
naczyniu, szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce.
Odwar może być spożyty w kolejnych 2-3 dniach po lekkim podgrzaniu.