Aminek egipski - Ammi visnaga
Producent: Nanga
Forma: owoc cały
Kraj pochodzenia: Maroko
Pojemność: 50 g
Skład: Owoc aminka egipskiego 100%
Zalecany sposób użycia:
1 łyżkę nasion (najlepiej rozdrobnionych) zalać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
Odstawić na 20 minut, przecedzić.
Stosować do użytku zewnętrznego.
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji, fotouczulający
W tradycyjnej medycynie nasiona aminka polecane były w przypadku kamieni nerkowych, gdyż ułatwiały ich wydalanie, rozkurczając drogi moczowe. Sprawdzały się w kaszlu, dusznościach i atakach astmy oraz przy silnych bólach menstruacyjnych i wszelkich skurczach pojawiających się w podbrzuszu. Wykorzystywano je w chorobach układu krwionośnego, ponieważ ich działanie rozkurczowe pomagało obniżyć ciśnienie krwi i przywracało prawidłowy rytm serca. Spożywano je także w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz w miażdżycy.