Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest powszechnie znana jako czarnuszka egipska. Olej pozyskiwany z jej nasion metodą tłoczenia na zimno, posiada charakterystyczny dla nich smak i zapach. Ponadto, olej z czarnuszki charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym tłuszczów wielonienasyconych, do których należą kwasy tłuszczowe omega-6.
Kwasem tłuszczowym z rodziny omega-6 jest kwas linolowy (LA), który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g LA dziennie. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Na oleju z czarnuszki tłoczonym na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.