Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) jest byliną, naturalnie porastającą prerie, pustkowia i lasy południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Ze względu na okazałe kwiaty i cenne właściwości została sprowadzona również do Europy. Surowcem zielarskim są kwiaty, z charakterystycznym dnem kwiatostanowym w formie kolczastej główki, od którego odchodzą duże, purpurowo-różowe płatki.
Działanie jeżówki znały już plemiona Indian zamieszkujące Amerykę Północną. Najbardziej znaną cechą rośliny jest wzmacnianie układu immunologicznego, co przypisuje się jej kwiatom. Echinacea pobudza komórki układu odpornościowego: limfocyty, granulocyty i makrofagi do wychwytywania i pochłaniania wirusów oraz bakterii i grzybów. Mobilizuje białe ciałka krwi do wytwarzania interferonów (substancji przeciwwirusowych). To właściwości immunostymulujące sprawiły, że wyciągi z jeżówki stosuje się na infekcje dróg oddechowych.
Regularna suplementacja ekstraktem z jeżówki purpurowej wpływa na: wzmocnienie układu odpornościowego, łagodzenie stanów zapalnych, zdrowie dolnych dróg moczowych, wsparcie górnych dróg oddechowych.
Naturalne wsparcie układu oddechowego i odpornościowego
Ekstrakt standaryzowany na polifenole
Bez dodatków i wypełniaczy
Kapsułki z celulozy roślinnej, delikatne dla żołądka, przyjazne wegeterianom i weganom
Składnik aktywny 1 kapsułka
Jeżówka purpurowa - ekstrakt 350 mg
w tym polifenole (4%) 14 mg
Zalecane dawkowanie: 1 kapsułka 1 raz dziennie.
Sposób użycia: Kapsułkę połknąć i popić duża ilością wody po posiłku.
Składniki: Ekstrakt z jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) standaryzowany na zawartość 4% polifenoli. Skład kapsułki: Celuloza roślinna.
Informacja: Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Osoby przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Niewskazane dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym. Zaleca się stosować nie dłużej niż przez 2 tygodnie w miesiącu. Wyprodukowano w UE. Podmiot odpowiedzialny: YANGO Sp. z o.o. ul. Granitowa 3/14, 02-681 Warszawa. Masa netto: 26,4 g
Informacja alergiczna: Nie stosować w przypadku uczulenia na rośliny z rodziny Asteraceae.
Nie zawiera skorupiaków, jaj, ryb, orzechów, soi, składników mlecznych, selera, gorczycy, sezamu.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy rtęć.
Główny Inspektorat Sanitarny: 2020/04/22/SD/077B2D